ENYHE KATARZIS

Herendi Gábort és Ipacs Gergelyt, a Valami Amerika sorozat rendezőit láttuk vendégül az Enyhe katarzis c. műsorában. A beszélgetésben természetesen szó esett az Azahriah-jelenségről, arról, hogy miért ilyen erős a 21 éves zenész hatása, valamint arról is, hogy mit jelent és mennyiben változott az a bizonyos „valamiamerika” életérzés a magyar társadalomban és úgy általában, a mindennapi gondolkodásunkban.

„Megdöbbentem, amikor meghallottam Azahriah egyik dalát, azt hiszem, épp a Four moods volt az. Tetszik, ahogyan félúton vált magyarra, felcseréli a a korábban szokásos, verze-refrén struktúrát – puzzle darabkákat hoz létre és ebből építkezik. Imádom és az is, ahogyan visszahozta a hangszeres játékot, minden ízében annyira friss és izgalmas , hogy engem tényleg nagyon hamar megfogott. Szerintem nincs még egy ilyen magyar zenész.” – mondja Herendi a műsor elején.

Ipacs Gergely hozzáteszi, hogy azért van ebben egy tudatos építkezés is, anno Paul Streetként kezdte a működését Azahriah, de ettől függetlenül az egész működése hitelesnek és önazonosnak mondható. „Magától értetődő volt, hogy Gáborral őt kérjük fel a sorozat főcímzenéjének a megírására.”

Herendi szerint a Valami Amerika igyekszik görbe tükröt napjaink kereskedelmi televiziós trendjeinek, a valóságshow-k és tehetségkutatók világának, amelyek nem a rendező szíve csücskei. A sorozat az RTL+ streaming felületén látható, Herendi bízik abban, hogy „jó csalik lesznek” és bevonzzák a nézőket és ezzel előfizetőket szereznek a csatorna számára.

A Valami Amerika sorozat kapcsán szó esik még arról, hogy mit jelentett a 2000-es évek elején az amerika-életérzés, hogyan változott ez napjainkig, miért  lettünk kiábrándultabbak és hogyan befolyásolta mindezt a social media.

Ezen kívül szóba került még az, hogy milyen tendenciák jellemzik ma a kereskedelmi televíziózást, merre tart a streaming és mitől függ az, hogy melyik korszakban épp milyen témák és műfajok dominálnak a sorozatgyártásban.