ENYHE KATARZIS

Az operaénekesek nem gépek, nem várható az, hogy állandóan maximális teljesítményt nyújtsanak – véli Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, aki Szatmári Róbert vendége volt a radiocafé Enyhe katarzis c. műsorában. Az újrázott vezetővel a beszélgetésben szó esett a sajtó túlkapásairól, arról, hogy mennyire jók a magyar énekesek, hogy áll a magyar operajátszás nemzetközi összehasonlításban és melyek a következő évek fő célkitűzései.

„Az operaénekesek nem gépek, nem lehet tőlük azt várni, hogy állandóan hibátlan teljesítményt nyújtsanak.” – válaszolta Ókovács Szilveszter, amikor a műsorvezető felvetette egyik korábbi operaházi élményét, amikor is Wagner Ringje negyedik részének, a Siegfriednek harmadik felvonásában sem a címszereplőt sem a Brünnhildét alakító énekes, Szatmári szerint, nem teljesített túl jól. ’Alapvetően az én ötletem volt a teljes magyar szereposztás. Szerintem működött, ha belegondolsz, Ronaldo sem képes minden meccsen gólt lőni.” – válaszolt erre a főigazgató.

Ókovács fontosnak tartja a fiatalítást, ezért is szerződteti le Rajna Martint, a 27 éves kimagasló tehetségű dirigenst, aki ezután is ellátja vezető karmesteri feladatait Győrben. A főigazgató szeretné, ha Almási-Tóth András maradna a művészeti vezető, de mint minden felelős poszton, itt is pályáztatás dönt majd.

„Az opera soha nem volt olyan fontos, mint, ahogyan az most a sajtó hírveréseiből látszik. Ezek mesterségesen keltett indulatok.” – véli a főigazgató, aki az anyagi körülmények miatt nem lát pontosan előre a tervezésben. Szerinte a magyar opera műfaj ügyét csak egy olyan szakember képes hatékonyan képviselni, akiben magyar szív dobog. „Csak egy magyar vezető képes átlátni és szívügyeként kezelni azt a sajátos ökoszisztémát, ami Budapesten a kulturális életben létezik. Ezzel nem tudna mit kezdeni a külföldről jött menedzser. – tette hozzá Ókovács.