ENYHE KATARZIS

A műsor

Az Enyhe katarzis egy beszélgetős műsora és videós podcast, amely eléggé formabontóan, új szempontokat is behozva, értékek mentén, néha tabut döntögetve beszél a zenéről, kulturális-társadalmi jelenségekről, a legfontosabb kérdésekről hétfőnként 21 és 22 óra között a radiocafén. A kulturális sokszínűséget a meghívott vendégek is tükrözik, hiszen nem kizárólag zenészek, hanem más művészeti ágban alkotók, médiaszereplők, véleményvezérek is vallanak a a zenéhez fűződő személyes viszonyukról, néha pedig a műsorvezetővel együtt erednek egy-egy szokatlan, megbotránkoztató vagy fura jelenség nyomába. Az első vendég Puzsér Róbert volt, de megfordult a stúdióban Réz András, Batta András, Spengler Katalin, Ókovács Szilveszter, Uj Péter, Rost Andrea és Fischer Ádám is.

Engem nem a hangnemek, a zenei frázisok és az alkotóelemek érdekelnek, hanem az a gondolat, érzés, vagy egyszerűen csak vibe, ami a zene mögött meghúzódik. Csak az lehet klasszikus, ami évszázadokkal ezelőtt született? Kötve hiszem. Egy műfajokon, művészeti ágakon átívelő zenei kalandozásra invitálok mindenkit, aki nyitott az új megközelítésekre és a váratlan asszociációkra – határok nélkül.” – Szatmári Róbert, a műsor házigazdája.

Mi a baj a klasszikus zenével? Miért idegenkednek tőle még ma is sokan? Tényleg muszáj a szopránnak hosszú percekig énekelnie, mielőtt meghal az operaszínpadon? Elitizmus csupán és nem műélvezet hangversenyekre járni? Csak pár kérdés, ami sokunknak eszébe jut, amikor komolyzenével találkozunk.” – teszi hozzá Szatmári, aki műfaji határok nélkül tekint a zenére.

A műsorvezető

Szatmári Róbert
zenei szerkesztő, újságíró, publicista

A Veszprémi Egyetem színháztörténet szakán diplomázott, később elvégezte a Magyar Rádió zenei szerkesztői tanfolyamát. Pályáját a Bartók Rádióban kezdte, majd 2010 márciusától részt vett Magyarország első klasszikus zenei kereskedelmi rádiója, a Klasszik Rádió 92.1 alapítói munkálataiban, amelyet 2018-ig főszerkesztőként vezetett. A Papageno kulturális magazin vezető publicistája, a Magyar Zenei Tanács volt ügyvezető titkára, a Jeunesses Musicales Hungary elnökségi tagja.

DSC01418 (1)